Kan man spørge om kvantemekanik uden at påvirke svaret?

En meningsmåling blandt fysikere har vist, at deres fortolkning af kvantemekanikken er lige så ubestemmelig som de elementarpartikler, de studerer.


Vil man forstå det uforståelige i kvantemekanikken, er det nok at se på dobbeltspalteeksperimentet. Dette lille eksperiment, der består af en håndfuld fotoner og to spalter, indeholder kernen i al den fascination, forvirring og rådvildhed, der hersker i fortolkningen af den mest grundlæggende og mest succesfulde videnskabelige teori, vi har om verden.

Læs også: Dobbeltspalteeksperimentet – en klassiker

For sjov og ganske uformelt valgte den østrigske kvantefysiker Anton Zeilinger fra Universität Wien sammen med Maximilian Schlosshauer fra Portland State University i Oregon, USA, og Johannes Kofler fra Max Planck-instituttet i Garching, Tyskland, at lave en meningsmåling blandt 33 kolleger, der var mødt op til et symposium i Østrig i juli 2011.

Mødet samlede højt estimerede fysikere, filosoffer og matematikere, der alle er interesserede i at forstå, hvad kvantemekanikken siger om vores virkelighed. Med 16 multiple choice-spørgsmål skulle de udfrittes om deres yndlingsfortolkninger, deres syn på Einstein og Bohr, deres fortolkning af verden som enten en deterministisk maskine eller som parallelle universer, om observatørens rolle og om, hvad der foregår i et dobbeltspalteeksperiment.

Spørgeskemaer kan desværre ikke undgå at være løst formulerede, idet der altid vil være nuancer i forståelsen af koncepterne bag spørgsmålene. Derfor besluttede initiativtagerne, at man godt kunne krydse flere felter af, selvom de måtte modsige hinanden. Det er en lille pris at betale, mente de, for til gengæld at se et snapshot af stemningen og kunne analysere korrelationerne mellem svarene.

Læs hele artiklen med kommentarer på ing.dk

0 comments: