Opfordring til forskere: Samarbejd med dine fjender

Psykologen og nobelpristageren i økonomi Daniel Kahneman opfordrer kolleger til at reproducere hinandens eksperimenter, for at deres forskningsfelt kan genvinde legitimitet.


Videnskaben vil gerne være objektiv. Den bevæger sig fremad mod stadigt dybere erkendelser ved at acceptere de bedste argumenter og de teorier, som måtte være understøttet af reproducerbare (og gerne falsificerbare) eksperimenter. Desværre er videnskaben også en menneskelig aktivitet, og mennesker er ikke altid objektive og rationelle.

Det kan nobelprisvinderen Daniel Kahneman fortælle en hel del historier om. Han udgav sidste år bestselleren 'Thinking, fast and slow', der opsummerer hans livsværk, og han må nok kaldes den mest berømte nulevende psykolog.

Kahnemans speciale er de ubevidste og irrationelle elementer i menneskets tanker og handlinger. Sammen med Amos Tversky etablerede han i 1973 det teoretiske grundlag for menneskers utallige kognitive slagsider, kaldet 'biases', og viste, at mennesket sjældent er en rationel maskine, en Homo economicus, der altid vælger optimalt for sig selv.

I sidste uge sendte Kahneman en e-mail til et stort antal kolleger, hvori han opfordrede dem til at begynde at gentage og dermed efterprøve deres kollegers forskningseksperimenter.

Baggrunden er, at der på det seneste har været ytret tvivl om socialpsykologiens forskningsmæssige lødighed, især i lyset af de seneste afsløringer af diverse svindlere, som for eksempel socialpsykologerne Diederik Stapel, Dirk Smeesters og Lawrence Sanna, der alle har vist sig at have manipuleret med data for at finde en positiv effekt.

Kahnemans idé er at starte en perlekæde af eksperimentelle reproduktioner inden for priming-effekter - altså den del af forskningen, der undersøger, hvordan subtile og ubevidste påvirkninger kan ændre på folks adfærd.

Læs videre på Ingeniørens hjemmeside.

0 comments: