Facebook trak amerikanere til stemmeurnen

61 millioner amerikanere på Facebook fik en opfordring til at gå ud at stemme. 340.000 af dem lod sig påvirke - især når nære venner havde gjort det samme.


Med næsten én milliard brugere er Facebook ikke bare verdens største sociale netværk. Det er også blevet til et slaraffenland for samfundsforskere, reklamemænd og eksperimentelle psykologer, der vil kigge vores venskaber og vores adfærd i kortene. Ikke mange forskere har fået lov til at bruge muligheden, og indtil videre kender vi kun til ganske få videnskabeligt kontrollerede eksperimenter, som er baseret på Facebook-brugernes sociale netværk.

Det til dato største videnskabelige eksperiment på Facebook er nu blevet publiceret i fagbladet Nature. Det tager udgangspunkt i det amerikanske valg til senatet 2. november 2010. Flere end 60 millioner amerikanere over 18 år så denne dag et banner - eller nærmere betegnet et såkaldt nudge, som er designet til at påvirke folks adfærd på en positiv måde - på toppen af deres Facebookside. Der stod 'Today is election day', og banneret opfordrede dem til at gå ud at stemme og bagefter stolt at trykke på knappen 'I voted'. På et link 'Find your polling place' kunne de finde deres lokale stemmeboks, og på en tæller i højre hjørne kunne de se, hvor mange der allerede havde stemt, og nedenunder kunne de se en tilfældig billedrække af seks venner, som allerede havde trykket på knappen.

Men annoncen var som sagt ikke bare et af de mange socialt engagerende nudges, som Facebook-bossen Marc Zuckerberg har benyttet sig af siden 2008. Det var også et videnskabeligt eksperiment, designet af James Fowler og kolleger fra University of California, San Diego, med to kontrolgrupper og randomiserede data. Konkret var det kun 98 procent af brugerne over 18 år, som fik den fulde annonce at se (gruppe 1 - vi kan kalde den socialgruppen - med i alt 60.055.176 personer). Én procent (dvs. 613.096 personer) så samme annonce, men uden billeder eller omtale af venner, som allerede måtte havde stemt (gruppe 2 - kaldet informationsgruppen), og den sidste procent (611.044 personer) så intet til eksperimentet (gruppe 3 - kontrolgruppen).

Læs hele artiklen med kommentarer på ing.dk

0 comments: