Ideer til et flydende demokrati


I Danmark digitaliserer vi for at effektivisere. I Tyskland eksperimenterer de med at bruge de nye værktøjer til at udvikle demokratiet.


I sidste uge annoncerede økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), at kommuner fra 2013 må digitalisere valghandlingen, således at man kan vælge at trykke på en elektrisk knap i stedet for at krydse af med en fedtet blyant. 

Det er jo meget godt, men motivationen er at spare penge, ikke at forbedre demokratiet. Også kommunernes digitaliseringsstrategi frem til 2015 er centreret om selvbetjening og serviceeffektiviseringer - ikke om borgerinddragelse i beslutningsprocessen.

Vil man se eksempler på en substantiel videreudvikling af demokratiet ved hjælp af de digitale teknologier, skal man derimod tage til Tyskland. Her er partier og forbundsdagen begyndt at åbne op for 'delegative' og 'deliberative' demokratiformer, hvor almindelige borgere kan foreslå initiativer og have en reel medbestemmelse i beslutningsprocessen i en mellemting mellem et repræsentativt og et direkte demokrati.

Et stykke frit software, kaldt adhocracy, har i over et år givet den tyske befolkning mulighed for at tage del i idéudvikling via en i 2010 nedsat enquête-kommission i Forbundsdagen. Egentlig burde den slags være en selvfølge nu til dags, men det må alligevel betragtes som en lille sensation: 

Kommissionens formål er at inkludere offentligheden i parlamentets arbejde via en slags udvidede offentlige høringssvar, hvor man ikke kun får lov til at kommentere på fremsatte lovforslag, men også kan tage del i løbende diskussioner og fremsætte nye initiativer.

I EU har man 1. april i år startet et lignende projekt under navnet initiative.eu, hvor man dog skal samle en million støtter, før EU-Parlamentet tager en sag op.

Pirater i front
Endnu mere radikalt er man gået til værks i det fremadstormende piratparti, Piratenpartei Deutschland, som for nylig kom ind i Berlins parlament med 15 sæder og 8,9 pct. af stemmerne. 


Læs hele artiklen med kommentarer på ing.dk

0 comments: