Statistisk analyse leverer beviset: Putin må have snydt

Lige nu demonstrerer de i Moskvas gader med temperaturer ned til minus 30 grader. Hvorfor? Fordi de er trætte af at blive styret af en mafiosi, og fordi det evindelige fusk og bedrag afslører en magtfuldkommenheden som er til at brække sig over. Læs her, hvordan nogle østrigske forskere har afsløret den sidste omgang valgsvindel i Rusland.

http://ing.dk/artikel/126368-statistisk-analyse-leverer-beviset-putin-maa-have-snydt

__________________________________
Det er velkendt at de russiske valg er manipulerede, men nu har østrigske forskere kortlagt graden af snyd: Putins parti ville kun være kommet på cirka en tredjedel af stemmerne ved valget til dumaen sidste december. Også i Uganda er der problemer.

Selv om valgforskere ofte skændes om, hvilket valgsystem er bedst og under hvilke omstændigheder, er de som regel enige om, at demokrati er det hidtil bedste system til at repræsentere en befolkning.

Mange valgforskere sværger til det almindelige forholdstalsvalg (som man f.eks. bruger her i Danmark), andre til first-past-the-post systemet for enkeltmandskredse (f.eks. brugt i USA og England), mens vi her på Ingeniøren er meget glade for den såkaldte ‘personaliserede forholdstalsmetode’ – også kaldet alternative stemmer, som kun bruges i Australien, Malta og Irland, og som blev udviklet af den danske matematiker og politiker Carl Christopher Georg Andræ i 1855 (se artikel her).

Modsat opmærksomheden over for valgsystemer har valgforskere ikke fokuseret særlig meget på, hvilke metoder der er bedst til at afsløre snyd og manipulationer i demokratiske valg. Ofte involverer den slags analyser avanceret statistik og en dyb matematisk indsigt, som de socialvidenskabeligt uddannede valgforskere ikke altid besidder.

Læs artiklen videre med kommentarer på ing.dk.
Læs også om Walter Mebanes undersøgelser af snyd til valget i Iran her.

0 comments: