Kritikere: Rapport om klima-manipulation bliver et røgslør

Kritikerne er faret i flint, allerede inden The Royal Society blev færdig med sin rapport om geo-engineering. Rapporten giver legitimitet til fupmagere, mener de.

Alene det, at en estimeret institution som britiske The Royal Society udgiver en rapport om teknologier til at manipulere med klimaet, er et strategisk træk, der skal forplumre forhandlingerne forud for klimatopmødet i København til december.

Det mener kritikerne, selv om Royal Societys rapport om geo-engineering meget eksplicit siger, at eventuelle teknologiske manipulationer af havet eller luften kræver mere forskning, og at det ikke kan stå alene som våben mod klimaforandringer.

Allerede inden rapportens offentliggørelse udgav organisationen ETC Group en mod-rapport om Royal Societys forsøg på at gøre geo-engineering stueren. ETC kaldte akademiets engagement i sagen for »kejserens ny klima« og forskerne bag rapport for »fupmagere«.

»The Royal Society kommer til at spille en vigtig rolle og vil udgøre en prestigefuld platform for nutidens fup-magere, som vil tage den globale mikrofon,« skriver de.

Kommentaren har affødt heftige diskussioner på et debatforum for geoengineering. Mens formanden for Royal Societys arbejdsgruppe for geo-engineering, Ken Caldeira fra Stanford University, afviser enhver antydning af at ville fuppe nogen som helst, fastholder ECT-gruppens Diana Bronson og Pat Mooney, at en rapport af denne art offentliggjort lige inden COP15 inviterer fupmagere til at aflede opmærksomheden (og pengene) fra klimaløsninger.

Desuden, argumenterer kritikerne, er ideer som at skyde svolvpartikler op i atmosfæren at »fuppe« Jorden til at blive »kunstigt kold« uden at røre ved sagens kerne, overproduktionen og ophobningen af drivhusgasser i atmosfæren.

0 comments: