E-læsere kan sparke liv i døende aviser

Avisen er død! Længe leve avisen! E-læsere stormer frem i USA, og nu venter alle på, hvornår den trykte avis for alvor bliver føjet til samlingen af forgangne medieformer.

Læs artiklen som pdf (4,6MB)
Læs artiklen med kommentarer på ing.dk

Det er en and, at avisen er død. Ganske vist hænger forretningsmodellen ikke længere sammen for den daglige papiravis, bragt til døren og læst under morgenmaden. Men ny teknologi er ved at revitalisere avisen - i stedet udgivet på nettet, på mobilen og på de kommende nye e-læsere fra Amazon, Sony eller Apple.

»Hvis den gamle trykte avis var en isflage, så må man sige, at vandet under isflagen varmes gevaldigt op i disse dage,« siger Søren Schultz Jørgensen, som er direktør og medejer af medieudviklingsvirksomheden Kontrabande.

»Avisen er ikke længere "avisen", som vi kender den. Den er i fuld gang med at blive noget andet allerede. Derfor er nyheden om "avisens død" bag os. Det, vi ser nu, er, at avisens koncept, indholdet, genopstår i alle mulige varianter.«

Ud over avisartikler laver journalister i dag netjournalistik, blogs, tweets, debatupdates, link-journalistik, og alt muligt andet. Kernen i hele aviskonceptet, hvor teknologien smelter sammen med det redaktionelle indhold, og som giver et helt bestemt format, er ved at blive sprængt. De nye platforme banker på dørene, og i medie- og avisbranchen er der lige nu mange diskussioner om, hvordan man skal udvikle sin forretning.

På høje tid
Markedschef Henrik Tøgersen fra Danske Specialmedier mener også, at det er på høje tid, at dagbladene tænker nyt.

Hvis jeg var Ingeniøren eller en anden avis, så ville jeg distribuere den nye e-læser gratis til alle mine abonnenter og sikre mig, at de kunne få avisen hver dag.«

Indtil videre er e-læserne desværre ikke gode nok. Hverken Amazons Kindle eller Sonys e-læsere er endnu troværdige alternativer til den trykte avis. De er i sort-hvid, man kan ikke kommentere på dem, markere, mikse eller udvikle nyt indhold. Og hvis man bare vil udgive en gammeldags avis på en anden platform, går pointen tabt.

»Men løsningen er lige rundt om hjørnet,« mener Henrik Tøgersen.

»Vi var til en stor konference i maj, hvor medieanalytikerne samstemmende sagde, at hvis der kommer en gadget, for eksempel en Apple-reader, der kan løfte opgaven, så går det rigtig hurtigt.«

På Washington Post og New York Times udvikler man lige nu fremtidens avis.

»Og de danske medier vil sikkert læne sig meget op ad deres konklusioner. Hele humlen er jo at finde en ordentlig forretningsmodel, så man igen kan tjene penge på indholdsproduktionen, og hvis det pludselig bliver en ny indpakning, og ikke indholdet, som bliver salgbar, så vil også aviserne gå i den retning.«

Opdatering hver morgen
Tøgersen tror, at opskriften vil blive en gadget med 3G-teknologi og muligheden for opdatering hver morgen. Læserne vil få en e-læser som en del af deres abonnement - fuldstændig på linje med hvad vi ser på mobiltelefonmarkedet lige nu. Så vil læserne meget mere fleksibelt kunne vælge det indhold, der interesserer dem.

Schultz Jørgensen tror også på, at vi vil opleve en masse nye distributionsteknologier:

»Om to år vil alle folk bruge en e-læser-teknologi, og om fem år vil det være - hvad ved jeg - digitale dioder i vores armbåndsure. Og fire år efter vil det være på indersiden af vores kosmetikpunge. Vi leder efter den endelige form på avisen, men det, der i virkeligheden er sket, er, at avisen er gået fra en endelig form til en ikke-endelig form. Og det tror jeg bare vil fortsætte,« siger han.

Læs også
  • »Der er ingen, der vil brænde fingrene« (28/8 2009)
  • De trykte medier går til skærmen (28/8 2009)
  • Læs om Amazons Kindle
  • Læs om Sony Reader
  • Læs om Plastic Logic

  • 0 comments: