Mikrobølgevåben på helikoptere skal sprede demonstrationer

Luftvåbnet i USA femdobler nu sin støtte til udviklingen af strålekanoner, der med koncentrerede mikrobølger får demonstranter til at opleve så stor smerte, at de løber skrigende bort.

Læs artiklen i ing.dk med kommentarer

Det amerikanske luftvåben har fået femdoblet sit budget til at videreudvikle det kontroversielle Active Denial System (ADS) fra 2001, en såkaldt ikke-dødeligt strålekanon, der kan bruges til at opløse demonstrationer og uønskede folkemængder ved hjælp af koncentrerede mikrobølger.

I den eksisterende prototype udsendes højfrekvente elektromagnetiske bølger, der får vandmolekyler på hudoverfladen til at stige til 55 grader Celsius. Selvom bølgerne ikke direkte brænder huden, føles det som om en glødelampe presses mod huden, hvilket skaber en oplevelse af ekstrem smerte. Strålen vil have en rækkevidde på en halv kilometer og kan gå igennem tøj og tykke tæpper.

De nye ADS-antenner skal installeres på helikoptere i stedet for at være monteret på toppen af en humvee som i den eksisterende version. De skal kunne udsende multiple koncentrerede stråler, som kan styres fuldt elektronisk.

Smerteregn

Da ADS, også kaldet 'Pain Ray', oprindeligt blev foreslået i 2001, blev det hurtigt kontroversielt på grund af retslige spørgsmål og uenigheder om sikkerheden.

Ifølge New Scientist har eksperimentalfysikeren Jürgen Altmann fra universitetet i Dortmund for eksempel vist, at mikrobølgerne kan forårsage alvorlige forbrændinger, hvilket også blev bekræftet, da en amerikansk pilot blev indlagt på hospitalet med andengradsforbrændinger som følge af nogle tests i april 2007.

I en nylig cost-benefit analyse af otte forskellige ikke-dødelige våben, som er under udvikling i det amerikanske militær, placerede USA's Government Accountability Office (GAO) ADS systemet på sidstepladsen.

Alligevel har Pentagons Joint Non-Lethal Weapons Directorate (JNLWD) i Quantico i Virginia nu ønsket at få en opgradering af systemet. Og det amerikanske luftvåben har fået øget sin bevilling fra to til ti millioner dollar for at videreudvikle den nødvendige radarteknologi.

0 comments: