Telepatisk tweet

Hvis jeg havde et BCI 9000 kunne jeg nøjes med at bruge mine hjernebølger til at skrive dette. Nu skal jeg stadig bruge fingre og tastatur. Øv. Men jeg glæder mig. Om 10-15 år vil vi kunne sende en besked til twitter ved blot at tænke på den. "JEG TÆNKER ALTSÅ TWEETER JEG", vil jeg så skrive. Så vil jeg ikke rende rundt med en laptop eller et headset, men med en mobil EEG-scanner, der oversætter de elektriske impulser i min hjerne til bogstaver, og dermed til tekst.

Nu er et BCI 9000 endnu ikke udviklet. For tiden arbejder over 120 laboratorier verden over med et BCI 2000 - et Brain-Computer-Interface - som bruger det elektrisk felt fra hjernens aktivitet til at kontrollere en cursor på en computerskærm. Indtil videre har forskerne primært brugt apparatet til forsøg og demonstrationer, og det viser sig, at paralyserede mennesker faktisk kan skrive med det. Også folk, som har mistet hørelsen eller synet kan genskabe et slags aftryk af deres ødelagte sans. Den 1. april i år kunne biomedicin-ingeniøren Adam Wilson fra University of Wisconsin sende en besked til Twitter med BCI 2000. Han skrev, eller rettere tænkte: "USING EEG TO SEND TWEET," og man kan finde en video på wired.com, hvor man ser det ske.

Lur mig om ikke firmaer inden længe vil finde kommercielle metoder til at integrere systemet i almindelige menneskers hverdag. Ikke kun til kontrol af proteser for lammede mennesker, men til styring af hjemmerobotter, eller bare til magiske gadgets som at spille pong eller selv at være fjernbetjeningen til tv'et. Matthew Nagel, for eksempel, var en paralyseret patient fra New England Sinai Hospital, der fik indopereret et BIC kaldt BrainGate. Efter lidt træning kunne han kontrollere en mus på en skærm lige så let som vi andre blot tænker på det. Han kunne styre en protesehånd, en rullestol og tjekke emails.

Hvis en science-fiction forfatter for hundrede år siden havde skrevet en roman om telepatiske fremtidsmennesker, ville han ikke være blevet taget seriøst. I dag taler vi allerede med usynlige mennesker mens vi kører i bil. Det er ret syret. Om ti år vil vores neuroimplantat endda kunne styre bilen og mobilen - og mange andre ting - med tankens kraft. Til forsvar for transhumanisterne må man altså indrømme at vores moderne liv allerede nu er særdeles transhumant i forhold til hvad en Rene Descartes eller en H.G. Wells kunne have forestillet sig.

Den mest indflydelsesrige forfatter på området er William Gibson, som med sin cyberpunk-roman Neuromancer fra 1984 undersøgte konsekvenserne af enhancement af menneskekroppen. Det er herfra vi har ord som "the matrix" og "jacking in" med elektrodeimplantater. Det største designproblem vil være, hvordan vi lærer at styre flere processer samtidigt, uden at miste overblikket. Vores hjerne har igennem millioner af år lært at parallelisere og behandle de fleste kropslige processer ubevidst, således at den bevidste del af hjerneaktiviteten kunne beskæftige sig med mere frivillige, sjovere, men også mindre vigtige emner som krydsord eller tweets.

Hvis man kunne udvikle det ultimative BBI 9000 - et Brain-Brain-Interface (serienummer 9000, bare for at hilse på HAL) - der kunne forbindes direkte fra hjerne til hjerne, ville vi være i besiddelse af det ultimative kommunikationsværktøj. Den fuldkomne telepat. BBI'et ville give en umiddelbar adgang til selve tanken og følelserne hos en anden person, og hvor man ikke først skal kæmpe med at formulere sig sprogligt, skriftligt eller med alskens hjælpesløse fagter, men med absolut klarhed. Sikke en åbenbaring, sikke en rigdom det ville være.

0 comments: