Shapes

Boganmeldelse: Shapes, af Philip Ball

Denne her bog står mit hjerte nær. Da jeg for 15 år siden lavede mit speciale i teoretisk kemi, var det netop om det emne, som denne forbilledlige bog af Philip Ball handler om: Former, flows og forgreninger i naturen, deres fysisk-kemiske oprindelse, og hvordan de bliver anvendt til mønsterdannelse og positionel information i biologiske systemer.

Det kan måske lyde lidt teknisk, og indrømmet så har bogen da også en langt højere standard end hovedparten af populærvidenskabelige bøger. Men hvis man tænker lidt over det, så ramler emnet midt ind i den vigtigste slagmark mellem hvad man kunne kalde kampen mellem 'evolutionisterne' og 'vitalisterne' - dvs. dem, som tror på en gudløs udviklingslære a la Darwin, og dem, som stadig ikke kan acceptere at der findes design uden en designer.

For selvom vitalismen - i disse dage kamufleret som intelligent design - har måttet acceptere et videnskabeligt sprog som udgangspunkt for overhovedet at diskutere offentligt, så har dens uinformerede proponenter endnu ikke givet tabt - netop fordi de ikke forstår spændevidden af konsekvenserne af selvorganisering og spontant mønsterdannelse som følge af simpel kemi og fysik.

Og det er hvad Philip Ball fortæller os om i denne bog. Han viser, hvordan naturens love helt af sig selv frembringer et utal af former, om det er i nogle af de mest homogene områder som ørkner og vandoverflader, eller om det er i form af komplekse vekselvirkninger, fraktalstrukturer og turbulente mønstre. Bogen er den første i en trilogi af bøger, hvor nummer to (Flows) og tre (Branches) kommer til sommer.

Mit favorit-eksempel er de såkaldte Turingstrukturer, efter Alan Turing, der som den første formulerede en simpel matematisk model, som kombinerer kemiske reaktioner og simpel diffusion til at vise, at mønsterdannelse på trods af termodynamiske forbehold, sagtens kan eksistere i naturen. Det var hvad mit speciale handlede og, og jeg havde ligesom Turing en motivation om at modbevise Aqunias' designargument, og desuden gerne bidrage til at løse mysteriet om livets oprindelse (ambitiøs som jeg var i mine unge dage). Hvordan, spurgte jeg mig selv, kan noget så kompliceret og uendeligt smukt som livet opstå ud af en tilfældig suppe af molekyler?

Nuvel, det kunne jeg skrive side op og side ned om, og for dem som har lyst til at læse en koncis lille gennemgang om dette spændende tema, har jeg vedhæftet et lille udsnit fra min bog ERGO (må forlaget tilgive mig!), som på tre sider gennemgår denne del af videnskabshistorien. Og helt ærligt, når man først har forstået spændevidden af alt dette, så er der virkelig intet tilbage for vitalisterne at komme efter. Ikke engang emotionelt, for hvad er mere fascinerende end at se liv opstå spontant?

Herfra skal der lyde en stor applaus til Philip Ball. Bogen er lige en tak mere krævende end normalt er inden for populærvidenskaben, men til gengæld er han er en af de bedste. Der er over 200 illustrationer, og et godt indeks, der viser at han har styr på sine ting.


Philip Ball

Shapes - Nature's Patterns: a tapestry in three parts
308 sider, Oxford University Press, 2009
Anmeldelser:
New Scientist
The Bookbag
Financial Times
The Economist

0 comments: