Climate Wars

"Siden EU kollapsede i 2036 på grund af immigrationspresset fra syden, har Den Nordlige Alliance, bestående af Frankrig, Tyskland, Benelux-landene, Polen og Skandinavien, haft held med at lukke grænserne for flere flygtninge fra det hungernødsramte middelhavsområde..."

Sådan starter ikke en ny science-fiction roman men en analyse af Gwynne Dyer, canadisk journalist og militærhistoriker. Hans nye bog Climate Wars beskriver med dybdegående analyser og forskellige scenarier, hvad vi kan forvente af geopolitiske konflikter og krige i kølvandet på de kommende klimakatastrofer.

Grunden til at Dyer skrev bogen var en erkendelse af, at flere og flere lande er gået i gang med lave militær planlægning ud fra modeller om kommende klimakatastrofer. I foråret 2007 udgav FN's sikkerhedsråd for eksempel rapporten SC/9000, der klart placerede klimaændringerne som et sikkerhedsproblem - dvs. et problem som går ud over de enkelte landes skyttegravstænkning. Sikkerhedsrådet påpegede altså for første gang på, at klimaet vedrører alle mennesker og kræver langsigtede løsninger. Samme år fik Al Gore og FN's klimapanel IPCC Nobels Fredspris, hvilket må ses som endnu en anerkendelse af, at klima ikke bare er klima - det er også konflikter, kampe om ressourcer, flygtinge og potentielle storkrige.

Som snusfornuftig og realpolitisk journalist fornemmer han, at IPCC's fremskrivninger ikke kan være meget mere en svagt formulerede og udvandede erklæringer. I sin research går han derfor bag om tæppet og spørger mange klimaforskere direkte, og får at vide, at det ser meget værre ud end tidligere antaget, hvis vi altså fortsætter med Business As Usual.

Dyer er en god formidler. Med sikker hånd og en mere nøgtern end dommedagsprofetisk stil fortæller han om farlige geopolitiske udviklinger på baggrund af et muligt sammenbrud i industri- og fødevareproduktionen. Scenarierne behandler de mange eventualiteter og usikkerheder i en klassisk militærhistorisk ramme. Vil EU bryde sammen under immigrationsbølgerne? Vil Indien og Pakistan gå i krig? Vil grænsen mellem USA og Mexico blive en dødelig skydebane med ødelæggende konsekvenser for forholdet mellem latinos og hvide?

Dyer bruger megen plads på de mange forslag til et forbedret katastrofeberedskab og til langsigtede adaptionsprocesser. Han diskuterer sandsynligheden for at de lykkes. Optimismen er dog til at føle på, og derfor vender han i slutningen af bogen blikket mod de mere radikale forslag, der er kommet på bordet: hvad hvis vi tager sagen i egen hånd og begynder storstilede geo-engineering projekter? Han diskuterer deres evne til at reducere varmestrålingen i atmosfæren, men må meget hurtigt konkludere, at vi endnu slet ikke har nok forstand på den slags. Fejlslagne forsøg kan gøre tingene værre end de er og unilaterale eksperimenter vil blot forstærke konflikterne.

En stor del af bogen består af direkte citater fra højtstående kilder inden for politik, militær, bureaukrati og videnskab. Kombinationen kan forekomme som apokalyptisk eskatologi, men er det forfatterens eller de interviewede personers skyld? Faktum er at det er en tankevækkende bog - og dyster.

Gwynne Dyer
Climate Wars

270 sider, Random House, 2008

Anmeldelser:
Hot Topic
Popjournalism
Hearsay
Media-Culture Reviews

0 comments: