Bogblokken

Jeg har sammen med Kalika Bro Jørgensen startet en ny blog på ing.dk som hedder Bogblokken. Konceptet er måske en smule karlsmart, fordi vi skal kunne skrive om - og præsentere - bøger, uden nødvendigvis at skulle have læse dem selv.

Men ideen er god nok. Der er rigtig mange populære bøger om naturvidenskab og teknologi, og de er blevet en vigtig del af det videnskabelige arbejde, fordi de bliver læst af mange mennesker og giver plads til mere spekulative ideer, end hvad der typisk er plads til i fagbladene.

Bøger skrevet af forskere bliver sjældent taget alvorligt af 'systemet'. Universiteter medregner dem ikke som seriøse forskningsbidrag, og de citeres ikke i fagartikler. Men de er alligevel en vigtig del i forskningsarbejdet og er ofte de egentlige aktører i en offentlige debat.

BogBlokken er en derfor service for de nysgerrige bogorme, der kan lide at blive klogere på verden. Hvis man vil følge med i, hvad der kommer af nye, populære og (inter)nationale fagbøger, så er det stedet. Det skal være et sted, hvor læserne selv skal komme til orde, og hvor deres ekspertise skal bruges til at vurdere bøgerne bedre end vi ofte er i stand til.

Kriterier for bøger
1. Der skal være tale om populære eller semi-populære bøger, som har en væsentligt element af naturvidenskab eller teknologi som emne.
2. Skønlitterære bøger er ikke udelukkede, ej heller opsamlinger, antologier, biografier, etc., men de skal kun forekomme i absolut mindretal.
3. Vi tager udgangspunkt i egen interesse. Bare fordi en ny populærvidenskabelig bog er dansk, er den ikke bedre stillet end andre.
4. Et andet vigtigt udvalgskriterium er væsentlighed: hvis der udgives en ny 'Arternes Oprindelse' eller en ny 'Principa Mathematica', så skal vi selvfølgelig være der.
5. Popularitet er også et kriterium. En bog, der er på alles læber, kan vi ikke være bekendt at udelade i alt for lang tid.

0 comments: