The Black Hole War

Bogen handler om en ægte videnskabelig krig - en intellektuel strid på højeste niveau. På den ene side har vi Leonard Susskind og Gerhard ’t Hooft. På den anden Stephen Hawking. Og i midten - stridens æble - et sort hul, hvis mærkelige egenskaber risikerer at vælte alle vores forestillinger om tid og rum, eller om informations- og energibevarelse. Hvem har ret, og hvilken virkelighed lever vi egentlig i?

Det er spørgsmålene, og de er fortalt på en yderst spændende, personlig, velskreven og kompetent måde i Leonard Susskinds nye bog The Black Hole War - My Battle With Stephen Hawking to Make the World Safe From Quantum Mechanics. Susskind er en af grundlæggerne af strengteorien, men har også bidraget til mange andre grene af den teoretiske fysik. Med en meget sympatisk og meget personlig stil har han lavet en fuldtræffer med denne bog. Så hvis man nogensinde har læst Hawking, eller bare havde ønsket det, så er denne bog et must – og desuden meget bedre skrevet.

Når man først er gået i gang, kan man ikke andet end at fortsætte med at læse. Blandingen af refleksioner om fysik, om verden og de forunderlige forskere er en ægte fryd for læseøjet. Bogen svælger heldigvis ikke i anekdoter, men man får alligevel et godt indblik i de mange personligheder på vejen. F.eks. når man læser om fysikeren Don Page: ”Page is an amiable bear of man… a profound thinker… extremely impressive. He is also an Evangelical Christian, He once spend more than an hour explaining to me, using mathematical arguments, that the probability that Jesus was the son of God exceeded 96 percent.”

Ja, det er skam en underholdende fortælling om intelligente og interessante mennesker, deres tanker, deres argumenter, deres fejl og mangler, deres klarhed og idiosynkrasier, og ikke mindst deres enorme videnskabelige brillians. Det er en bog, der bestemt er værd at gå i krig med.

Leonard Susskind
The Black Hole War - My Battle With Stephen Hawking to Make the World Safe From Quantum Mechanics
472 sider, Little, Brown and Company, 2008

Anmeldelser:
Los Angeles Times
Discover Magazine
New York Times


Bestil bogen på bibliotek.dk

0 comments: