Fra asken i ilden

Denguefeber skyldes ikke en hvilken som helst virus. Den kommer i fire varianter, og er man først immun over for den ene, bliver det så meget værre med de andre. Det gør det svært at lave en vaccine mod sygdommen.


Læs hele artiklen i pdf

Denguefeber giver udslæt, høj feber og muskelsmerter som ved en alvorlig influenzainfektion. Nogle gange kan man udvikle hæmorrhagisk dengue, som medfører, at blodet i kroppen ikke kan størkne. I under 0,2 procent af tilfældene med hæmorrhagisk dengue dør patienterne, mest småbørn, typisk af nyresvigt.

Det mærkelige ved dengue er, at hvis man allerede tidligere er blevet smittet, og bliver smittet igen, øges dødeligheden med en faktor 100-500. Årsagen er, at der er fire forskellige typer af denguevirus, kaldte flavivirus, som ad en mærkelig bagvej synes at øge hinandens destruktive kraft. Dette er ganske specielt blandt virusinfektionerne, for normalt ville man forvente en vis grad af krydsbeskyttelse.

»Det er jo meget unikt,« siger Lars Peter Nielsen fra Statens Serum Institut. »Det ser ud, som om man potentierer en immunulogisk respons. Og det er også derfor, det er så svært at lave en vaccine mod denguevirus, for hvis nu man har en god immunitet mod nogle af typerne, og ikke mod andre, så kunne man forestille sig, at vaccinen gør forløbet endnu mere voldsomt. Det er virkelig et problem.«

Derfor har der i mange år ikke rigtig været nogen, som har villet udvikle vacciner mod dengue, forklarer overlæge Anders Fomsgaard fra virologisk afdeling på SSI. »Forestil dig, at man laver en vaccine mod type 1, som giver en rigtig flot respons, og så tager personen til Thailand, og bliver smittet med type 4 og falder død om. Det er jo som at sende dem fra asken i ilden.«

Ingen anden udvej
Dengue er i voldsom fremmarch på verdensplan, hvilket især skyldes den større rejseaktivitet og til dels et varmere klima. En anden grund til at man er mere på vagt over for sygdommen er, at de fire forskellige typer er begyndt at blande sig mere verden over. I gamle dage var viruset meget specifikt, sådan at der kun fandtes en eller to typer i et område, og de andre i helt andre områder. Men sådan er det ikke længere.

»Tidligere var der kun to typer af denguevirus i Brasilien og nu har landet alle fire typer, hvilket gør det lidt farligere at være brasilianer,« siger Lars Peter Nielsen. Men fordi der ikke rigtig synes at være andre udveje, bortset fra et par forsøg med gensplejsning og sprøjtning af gift, har en række forskerhold alligevel kastet sig over dengue.

En mulig vaccine ville skulle immunisere mod alle fire vira på en gang, det man kalder en tetravalent vaccination. Som forværrende omstændighed viser det sig, at man ikke kan bruge andre dyr til at modellere sygdommen over. Mus bliver smittet, men de bliver ikke syge. Og selvom rhesusaber producerer antistoffer, og nogle gange udvikler feber, sker det aldrig i hæmorrhagisk form. Det betyder, at springet fra laboratoriet til kliniske forsøg stort set foregår i blinde.

Den amerikanske virksomhed Inviragen arbejder med en vaccine, som er planlagt til at være på markedet i 2013. »Vi har gode resultater på dyr med blot 1-2 doser af den nyudviklede medicin,« fortalte direktør Dan Stinchcomb på World Vaccine Congress Asia i 2008, refereret i Borneo Post. Virksomheden har modtaget økonomisk støtte fra Pediatric Dengue Vaccine Initiative (PDVI), som bl.a. it-billionærerne Bill og Melinda Gates står bag.

Ifølge WHO har det franske firma Sonofi-Pasteur lavet kliniske test med en tetravalent vaccine, som dog har vist sig ikke at beskytte 100 procent. Også firmaet Hawaii Biotech er i gang med en DNA-vaccine, som lige nu bliver testet på primater.


0 comments: