Kontroverser om oprindelsen af aids

Tests af gamle polio-vacciner viser ingen forurening med chimpanseceller, men øjenvidner fortæller, at chimpansenyrer blev sendt til USA


Af Robin Engelhardt

Den foruroligende og hårdt omdiskuterede hypotese om, at aids havde sin oprindelse i en bestemt slags eksperimentel polio-vaccine (OPV), der blev dyrket på chimpansenyrer og brugt i det centrale Afrika i midten af 50 erne, er nu både blevet afkræftet og bekræftet med hver deres sæt beviser .

Kritikernes bevis mod den såkaldte OVP/aids-teori er en laboratorieundersøgelse af gamle prøver af poliovaccinen, som har været opbevaret i Wistar-instituttet i Philadelphia siden 50 erne. OPV-teoriens fortalere, der anføres af Edward Hooper, som sidste år skrev den meget omtalte bog The River - A Journey Back to the Source of hiv and aids (se Informations anmeldelse af bogen på http://www.exponential.dk/art/information/hooper.html har til gengæld andre beviser : Øjenvidneberetninger om brug af chimpansenyrer til dyrkningen af poliovaccinen.

Kun rhesusaber
Tre laboratorier fra henholdsvis USA, Tyskland og Frankrig har testet nogle af de gamle vaccinerester, som har været opbevaret i Wistar Instituttet, og der har været stor spænding om udfaldet af disse undersøgelser. På et to-dages møde i sidste uge hos The Royal Society i London kunne de tre laboratorier samstemmende konkludere, at der hverken var spor af hiv eller siv i prøverne. I en supplerende undersøgelse af prøvernes mitokondrie-DNA kunne man heller ikke finde spor af chimpanseceller. I alle tilfælde var der kun tale om celler fra rhesusaber. Og dette er afgørende, da den variant af det menneskelige hiv, som er årsag til over 90 procent af alle aids-tilfælde, højst sandsynligt stammer fra en overførsel af chimpanseviruset siv-cpz til mennesker, hvorefter virus kunne mutere og tilpasse sig til den nye vært.

På baggrund af analyserne kunne direktøren for Wistar Instituttet, Clayton Buck, ifølge fagbladet Nature konkludere: »Vi stoler på, at disse resultater vil sætte et punktum for bekymringerne om, at de Wistar-producerede orale poliovacciner står i forbindelse med aids.«

To øjenvidner
Men Edward Hooper er langt fra overbevist. »Jeg er glad for at Wistar-instituttet har frigivet portioner af vaccinen til testning, men der blev lavet forskellige vaccineportioner i forskellige laboratorier,« sagde Hooper og påpegede, at de vacciner, som blev brugt i Afrika, ikke er medtaget i de nye tests. Edward Hooper mener altså simpelthen ikke, at man har brugt de rette prøver til at af- eller bekræfte teorien. Desuden kunne Hooper præsentere navnene på to øjenvidner, som bekræfter, at man indfangede lokale chimpanser og under virologen Hillary Koprowskis ledelse brugte deres nyrer til at fremstille den eksperimentelle poliovaccine, kaldet Chat.

I en signeret udtalelse beretter således Louis Bugyaki, der arbejde som dyrlæge i Stanleyville, nu Kisangani, om samtaler han har haft med to belgiske læger, der havde set chimpansenyrer blive sendt til USA. Bugyaki, der nu bor i Bruxelles, konkluderer i sit notat at »det er muligt, at hovedformålet med at sende nyrerne til USA var at forsørge Koprowskis forskerhold med celler til at dyrke poliovaccine,« og fortsætter:

»Jeg fik at vide, at forsendelserne skulle holdes hemmelige. Jeg tror, det var en kommerciel hemmelighed, og vaccine-producenterne ville ikke have, at chimpansernes rolle skulle blive kendt.«

Forarget over Hooper
Et andet vidne er Juma Jamnadas, der arbejde som laborant i Bujumbura i Burundi. Han sagde at han jævnligt så chimpansenyrer blive opereret ud og blive sendt til et laboratorium i Belgisk Congo, hvor en medarbejder til Koprowski, Tadeusz Wiktor, arbejdede med at fremstille et udvalg af forskellige vacciner. Koprowski selv siger nu, at chimpanserne kun blev brugt til forsøg. Aldrig til at dyrke vacciner. Stanley Plotkin, en anden af de overlevende frontfigurer bag Chat-vaccinen er dybt forarget over Hoopers påstande, kalder dem rygter og siger: »Der er ikke det mindste bevis for, at chimpansenyrer blev brugt til at producere Chat.«

På Koprowskis beskyldninger om, at Hooper blot vil finde en syndebuk for aids-pandemien svarede han, at det ikke var tilfældet: »Men vi skal prøve at finde sandheden og lære af sandheden,« sagde han.

Men oddsene er høje. For hvis det viser sig, at OPV/aids teorien er rigtig, og at man vitterlig har været så uheldig at udløse en verdensomspændende epidemi på grund af et ellers meget rost og effektivt vaccineprogram, vil det have store konsekvenser for forskningen. Det vil ikke kun pege på de farer, der kan ligge i brugen af dyr som fremtidige stofproducenter og som donorer (f.eks. ved xenotransplantation), men også på vestens store juridiske, moralske og politiske ansvar i forhold til Afrika.


Vacciner og virus:

OPV
: Oral polio vaccine. En vaccine, udviklet i 50'erne som indeholder levende, men afsvækkede, poliovira.

Poliovirus: En virus som normalt lever i fordøjelseskanalen, men som kan forårsager poliomyelitis (polio eller børnelammelse), hvis poliovirus vandrer til det centrale nervesystem.

Siv: Simian immunodeficiency virus. Abevirus og nærmeste slægtning og forløber til hiv. Der findes utallige undertyper af siv, som hver især kunne være årsag til de forskellige hiv-typer. Mange former for siv blandt centralafrikanske aber kendes endnu ikke.

0 comments: