Et værelse med udsigt

Det ultimative turistmål vil blive en rejse til rumstationen Mir. Pris: 40 millioner dollars for et dobbeltværelse med udsigt.

Rumhotel
Af Robin Engelhardt

Det var oprindelig planen, at rumstationen Mir her til februar skulle slå ind på en mere jordnær bane, for så at brænde op i atmosfæren.

Men nu har det internationale konsortium MirCorp overtalt russerne til at udskyde begravelsen i Stillehavet. Årsagen er, at eventyrlystne millionærer og turister gør Mir til en potentiel guldgrube.

»Mir's bane omkring Jorden tilbyder enestående omgivelser, der er frie for tyngdekraft, og har en uforlignelig udsigt over Jordkloden og himmelhvælvingen,« står der ifølge The Guardian at læse i konsortiets første virtuelle turistbrochure. Hvis der findes nok sponsorer, er det planen at omdanne den gamle rumstation til det ultimative feriemål: Et rumhotel med lille komfort, men til gengæld en strålende udsigt.

Ikke kun rige turister
Men et besøg på dette ultimative turist-mål mellem Jorden og månen, vil ikke være billigt: Interesserede må regne med at skulle betale 20 millioner dollars for en returbillet, plus at det vil kræve et omfattende fysisk og psykisk oplærings- og træningsprogram inden afrejsen. For at lokke tilstrækkeligt med kunder til, er det MirCorps plan at tilbyde kommercielle foretagender muligheden for at udnytte de vægtløse lokaliteter på mange forskellige måder.

Både medicinalindustrien, film- og sexindustrien kunne således tænkes at være interesseret i at eksperimenter med diverse nye produkter og attraktioner. MirCorp har desuden planer om at starte en web-site med farvebilleder og live-optagelser af Jorden, som folk så kunne have kørende, mens de sidder og arbejder foran computeren. Den første besøgende kunne meget vel blive den 52-årige russiske skuespiller Vladimir Steklov, der ifølge nogle meget foreløbige filmplaner, kunne spille rollen som en russisk astronaut, der løber over til fjenden.

Med livlig fantasi og et budget på størrelse med filmen Titanic, har folkene bag MirCorp allerede foreslået en titel til denne kassesucces: Den sidste rejse. Men frem for alt er det turisterne, investorerne interesserer sig for, og ifølge MirCorp s præsident, Jeffrey Manber, venter der allerede én turist bag kulisserne: »Vi er i øjeblikket i samtale med en sådan person. Han kommer fra en familie med en vis erfaring med rummet. Forhandlingerne kunne sagtens føre til noget.«

Rumstation Kaputnik
Rumstationen Mir har siden starten i 1986 været Ruslands symbol på storhed og magt, og det var derfor en trist meddelelse for mange russere, da man sidste sommer besluttede at gøre en ende på eventyret.

Desuden har den gamle rumstation, der oprindeligt kun var beregnet til at holde i fem år, i løbet af sin efterhånden 14-årige historie fået ry for at skabe langt flere problemer end resultater. Blandt de mere kritiske tilfælde i den senere tid kan der nævnes brand, svigt i iltproduktionen, svigt i kølesystemet, kollision med en Progress-raket, punktering af Spektrs skrog med efterfølgende tab af lufttryk, tab af stillingskontrol, kraftig reduktion af energiforsyningen og så videre.

De mange uheld og Ruslands politiske og økonomiske problemer, og især konkurrencen fra den Internationale Rumstation ISS, og deres planer om at opbygge en hel ny rumstation, har bevirket, at Mir for længst har tabt sin førerposition indenfor rumforskningen. Men med fremkomsten af det nye kommercielle og globaliserede marked, ser det ud til, at der kan skabes fornyet interesse for rumrejser, og dermed for Mirs bevarelse.

Mange sponsorer
Investorerne bag konsortiet MirCorp består af en diffus alliance af det Moskva-baserede RSC Energiya, der til dagligt ejer og bestyrer Mir, spekulations-firmaet Gold & Apple, samt en del forskellige private investorer, så som Washington-millionæren Walt Anderson og Chirinjeev Kathuria, som er chef for Storbritanniens tredje-største Internet-udbyder X-Stream.

Foreløbig regner konsortiet med at lease rumstationen for 20 millioner dollar. Hvis alt går efter planen vil MirCorp så skulle bruge omkring 200 millioner dollar på at udbedre de utallige mangler og fejl på rumstationen (som for eksempel den voksende metaltræthed og tæring i skibet), og om muligt også forbedre komforten for de nye og sikkert mere krævende kunder. Omkostningerne for vedligeholdelsen alene beløber sig på 100 millioner dollar årligt, og MirCorp mangler derfor stadig at finde flere sponsorer.

»Vi ønsker også at tiltrække andre selskaber til at være med i dette vovestykke. Det skal ikke kun være et hotel for de rige. Det har mange potentielle muligheder, startende fra de farmaceutiske industrier til live-film optagelser, reklamer og reparation af satellitten,« siger Manber til BBC.

»Vi vil sende en mission afsted i marts og banke på døren, tænde for lyset og se, hvordan det står til deroppe,« siger Manber. Han er fuldt ud klar over, at projektet er en risikabel satsning. »Det kan vise sig, at projektet ikke er muligt at gennemføre, men ud fra nogle kameraoptagelser ved vi sådan nogenlunde, hvordan der ser ud lige nu, og det er jo en vidunderlig udsigt deroppe fra,« siger Manber.

0 comments: